Moda/ Fashion Report

Picture
Made in Serbia

Neprestano nas ubeđuju kako je Srbija u "ovom delu Evrope" lider u ovome ili onome dok realni i opipljivi pokazatelji baš i ne podržavaju tu sliku koju bi o sebi voleli da imamo. S druge strane, neosporna je činjenica da je Srbija kao zemlja nepresušni izvor kreativnog, tek delimično iskorišćenog potencijala.

Brendiranje Srbije .... kreativni gerilci koji svetom ime Srbije prenose u najlepšem svetlu.

Kada je 1996. godine inicijativom jednog čoveka, Nenada Radujevića, u Srbiji pokrenuta prva Nedelja mode u istočnoj Evropi, nije bilo mnogo onih koji su joj predviđali blistavu budućnost. Mnogi su požurili da procene da Srbija u ta "istorijska vremena", ima preča posla od praćenja modnih tendencija i kaprica taštine.

Trinaest godina kasnije, Beogradska Nedelja mode slavi srebrni jubilej - upravo je završeno njeno 25. izdanje - koja je dočekala kao članica prestižne njujorške "Svetske modne asocijacije" a Beograd je, to osporiti ne može više niko, postao modna prestonica jugoistočne Evrope, zašta je potvrda stigla i iz centrale globalno popularnog francuskog satelitskog kanala posvećenog modi i lifestyle-u, FTVa, koji je svoju podružnicu - FTV Sout East Europe (FTV SEE) - otvorio upravo u Beogradu.

Neprestano nas ubeđuju kako je Srbija u "ovom delu Evrope" lider u ovome ili onome dok realni i opipljivi pokazatelji baš i ne podržavaju tu sliku koju bi o sebi voleli da imamo. S druge strane, neosporna je činjenica da je Srbija kao zemlja nepresušni izvor kreativnog, tek delimično iskorišćenog potencijala.

Dejana Momčilović

Srpska moda je kao i srpska poljoprivreda. Srbija je prošle godine na izvozu poljoprivrednih dobara zaradila dve milijarde dolara. Može vam se učiniti da je to hvale vredan rezultat dok ne čujete da Holandija, koja je po veličini slična Srbiji i ima samo 60 sunčanih dana godišnje, od izvoza poljoprivrednih proizvoda godišnje zaradi 50 do 60 milijardi dolara.E, tako vam je i sa srpskom modom. Umesto da država u njoj prepozna ogromne ekonomske potencijale i stane iza domaće modne industrije na način na koji je to, na primer, učinila Španija (Zara, Mango, Springfield), domaća moda je, manje više, prepuštena inicijativi i snalažljivosti pojedinaca sa vizijom i jakim nervima.

Ne mogu da se otmem utisku da smo, kao društvo, previše opsednuti negativnim stvarima. Nedovoljno se afirmišu lepe i pozitivne stvari, a među njima su i srpski dizajneri koji, poput kakve male kreativne gerilske grupe, menjaju u svetu stereotipnu sliku o Srbiji uobličenu vestima sa BBC-a i CNN-a.Tijana Pavlov


Tako se ovih dana, bezbrojnim svetskim modnim i lifestyle portalima, među kojima neki imaju i preko milion čitalaca mesečno, uz komentare pune hvale, kao pečurke posle kiše pojavljuju fotografije sa revija održanih na upravo završenoj 25. Beogradskoj Nedelji mode. Tijana Pavlov, Dejan Despotović, Tamara Radivojević, Ana Ljubinković, Irena Grahovac, Dejana Momčilović, Ana Šekularac, Nataša Šarić, Jelena i Svetlana Proković .... svojevrsne su zvezde svetske modne komune koja modu ne samo da ozbiljno shvata, već i u njoj uživa bez onog besmislenog osećaja griže savesti koje rađa provincijsko shvatanje o "istorijski prečim stvarima".

Ovih dana jedva stižem da odgovorim na sve mejlove koji mi iz sveta stižu sa molbom da prosledim koju fotografiju s modelima srpskih dizajnera.

 

Zato i mislim da cela zemlja treba da zna za ove talentovane i vredne ljude koji Srbiji donose dobro ime.


                                                                                 AleXandar Lambros